Збір врожаю - Магазин гарячого шоколаду SABA

Збір врожаю

zbir-vrozaya-ruchniy-zbir

Збір врожаю

Бережний збір врожаю кавових ягід – запорука якості майбутнього напою. Природно, найсмачніші зерна виходять з сліпих плодів. Багато експертів говорять про те, що якість врожаю, а всі наступні дії спрямовані лише на його збереження, а аж ніяк не на поліпшення.

 

Труднощі в зборі

Труднощі в зборі високоякісної кави створює насамперед ландшафт. Скасований кава росте тільки на великій висоті, і тому багато ферми розташовані на крутих схилах гір. Переходити від дерева до дерева буває нелегко, не кажучи вже про те, що просто небезпечно. Але, звичайно, це стосується не всіх фермам.
Механічний збір врожаю

Великі плоскогір’я Бразилії створюють ідеальні умови для вирощування кави. На тутешніх плантаціях для збору врожаю, який дають акуратно посаджені ряди кавових дерев, використовуються машини значних розмірів. Принцип їх роботи простий: ці машини трясуть дерево, поки плоди самі з нього не впадуть. Всіх недоліків подібного збору не перерахуєш, але найнеприємніше те, що замість зі сліпими ягодами падають незрілі. Адже плоди на одній гілці дозрівають не одночасно й на кожній гілці ростуть стиглі і недоспелий ягоди. Машина їх не розрізняє і збирає все плоди разом. Тому після збору врожаю ягоди сортують, відділяючи зрілі від незрілих і позбавляючись від домісилися сучків і листя. Виробництво такої кави обійдеться фермеру значно дешевше, ніж якби він збирав урожай будь-яким іншим способом, але, на жаль, відбувається це за рахунок якості.

 

Ручний збір

Пікінг і зараз залишається найефективнішим способом збору врожаю першокласного кави. При цьому відбираються тільки ягоди, а ті, що ще не дозріли, залишаються. Звичайно, існує спокуса, що збирачі, яким платять за вагу зібраних ягід, зірвуть і незрілі плоди для більшої ваги. Однак фермери, які розуміють, наскільки важкий така праця, намагаються заохочувати збір саме сліпих плодів. Виробники, що піклуються про якість своєї кави, стежать за тим, щоб збирачі збирали ягоди однаковою стиглості.

 

Стріппінг

Оскільки в гірській місцевості машини використовувати марно, чималу частину кави досі збирають вручну. Один з найпростіших способів – зняти всі ягоди з гілки спритним рухом руки. Як і машинний, стріппінг – збір дуже швидкий, але не дуже акуратний. Та до того ж кавове дерево в результаті застосування подібного методу часто пошкоджується. Хоча для стріппінг не потрібно дороге обладнання, а територія збори може бути будь-який, все одно доведеться відокремлювати сліпі ягоди від неслепих.

Наш магазинчик в Instagram
Та офіційнний сайт SABA

zbir-vrozaya-ruchniy-zbir

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *