Різновиди кавового дерева

різновиди кавового дерева

 

Різновиди кавового дерева

Перші кавові дерева, які став вирощувати людина, з’явилися в Ефіопії, і культивована з тих пір різновид – тіпік – до сих пір залишається найпоширенішою в світі. Сьогодні існує безліч інших різновидів і сортів кави. Частина з них виникла в результаті природної мутації, частина – в результаті перехресного схрещування.


Мало хто з споживачів кави знає, що існує безліч різновидів і сортів кавового дерева Арабіка. Та й то правда: з незапам’ятних часів і до цього дня кави надходить у продаж, будучи маркованих лише за країною походження. Кавова партія може бути сумішшю зерен, зібраних на декількох фермах, і експортери часто не обізнані, які сорти виростили виробники; відомо лише місце зростання. Час проходить, але ми до сих пір погано уявляє, як ті чи інші зерна кави впливають на смак напою.
Ось і опис найбільш поширених різновидів кави, яке ви знайдете нижче, не включає зауважень про тонкощі і нюанси смаку, якщо, звичайно, мова не йде про смак зовсім і яскраво вираженому. Адже так багато факторів впливає на якість приготованої кави, а якщо врахувати, що поки що відсутні спеціальні дослідження про вплив різноманіття різновиди і сортів на смак, робити сміливі твердження на подібну тему було б необачно.

 

Типики, один із різновиду кавового дерева

Цей різновид кави вважається першою з відомих. Від неї завдяки природній мутації або генетичних змін відбулися потім всі інші. Поширилася вона по світу за допомогою голландців, які обрали тіпік для комерційного виробництва. Її плоди, як правило, червоного кольору. Врожайність в порівнянні з іншими різновидами відносно невелика. Приготований з них кава має чудовий смак. Вирощування тіпік стає все популярнішим в різних куточках земної кулі, і тому цей різновид ми знаємо ще й під назвами Кріолло, Суматра і Арабіго.

 

Бурбон, другий різновид кавового дерева

Цей різновид з’явилася в результаті природної мутації тіпік на острові Реюньон. Урожайність Бурбона вище, ніж у тіпік. Крім того, індустрія «спешалті кави» вибирає Бурбон за виражений солодкий смак, який високо цінують любителі кави. Колір плоду Бурбона може бути червоним, жовтим і іноді помаранчевим.

Наша сторінка в Instagram
Наш магазинчик SABA

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *