Як пробувати каву вдома

Як пробувати каву вдома

Як же правильно пробувати каву вдома? Як професійним дегустаторам вдається розвивати свої навички так швидко? Справа не в особливих чашках і ложках для каппінга. Оціночні листи і вичерпна інформація про походження кави теж несильно допоможуть. Секрет успіху – регулярно оцінювати смак кави. Дегустатор досягає свого рівня професіоналізму завдяки тому, що цілеспрямовано і усвідомлено намагається, а робити це просто і в домашніх умовах. Тому, поговоримо білш детальніше про те, як пробувати правильно каву вдома.

7 головних правил як правильно пробувати каву вдома

  1. Купуйте дві пачки абсолютно різного кави. Добре б попросити поради у обжарщіка або в кавовому магазині. Порівнювати дуже важливо. Адже якщо пробуєте тільки один і той же кави, то його немає з чим порівнювати, хіба тільки звертаючись до спогадів, які будуть уривчастими і неточними.
  2. Купіть два невеликих френч-преса – найменші, які знайдете, і заваріть дві невеликі чашки кави. Звичайно, ніхто не забороняє використовувати великі френч-преси і чашки, але так ви заощадите воду і каву і не вип’єте занадто багато.
  3. Дайте кави охолонути. Смак краще відчувається у теплого, а не у гарячого напою.
  4. Пробуйте по черзі. Зробіть пару ковтків одного напою, потім переходите до іншого. Подумайте, як вони відрізняються один від одного за смаком. Без точки відліку зробити це досить складно.
  5. Спочатку зверніть увагу на текстуру напою, тактильность. Може, один кави щільніше іншого? Один кави солодший? Де кислотність яскравіше виражена? Не читаючи інформацію на пачці, запишіть пару слів про свої враження.
  6. Не переживайте, якщо не зможете розрізнити смаки. Цю частину все бояться, адже невдача розчаровує. Обжарщікі описують смак не тільки, щоб підкреслити певні ноти, наприклад, характеризуючи його як горіховий або квітковий, але, і щоб передати широку гаму відчуттів. Говорячи, що у каві є ноти стиглого яблука, ми хочемо сказати, що від кави можна очікувати саме такі солодкість і кислотність. Якщо вийшло розрізнити окремі смаки, запишіть їх. Якщо ні, не турбуйтеся. Будь-яке слово, що передають ваші враження, будуть корисні.
  7. Коли закінчите пробувати, порівняйте свої записи з описом смаку на упаковці. Тепер розумієте, що той хотів сказати про зернах? Розчарування як рукою зніме, якщо знайдете на пачці слова, які ви самі не змогли підібрати, але які точно описують відчуття від кави. Відразу все здасться зовсім очевидним. Так почнеться створення власної бібліотеки все легше і легше. Адже навіть ветерани індустрії продовжують удосконалювати свій професійний словник.

Як пробувати каву вдома

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *