Види предсмачіванія. Поступальний предсмачіваніе. Змочування починається при низькому тиску, яке зберігається, поки вода заповнює пружинну камеру предсмачіванія, приєднаної до голівці групи. Як тільки вода заповнить всі порожнечі в голівці групи і камері предсмачіванія, пружина розтягується, і тиск, який чиниться на кавовий шар, починає поступово підвищуватися. Поговоримо більш детально про види предсмачіванія.
Обмеження протоки.
Невеликий обмежувач (жиклер) зменшує витрату води, що надходить на головку групи. Завдяки цьому виникає часовий інтервал між початком змочування і подачею повного тиску. Деякі не вважають такий спосіб справжнім предсмачіваніем. Однак обмеження протоки може давати ефект, аналогічний предсмачіванію. Установка невеликого жиклера – це хороший варіант для кавоварок, конструкція яких не передбачає предсмачіванія під низьким тиском. Жиклери різних для еспресо-машин.
Автоматизоване предсмачіваніе. На самому початку змочування (протягом пари секунд) подача тиску переривається один або кілька разів. При такому способі не відбувається достатнього зволоження кавового шару, тому його гідності неочевидні. Я не рекомендую застосування такого способу.
Інші міркування
Коли в процес приготування еспрессо вводиться предсмачіваніе, для збереження певної швидкості протоки потрібно більш тонкий помел зерен. Ефект, вироблений предсмачіваніем, залежить від таких факторів, як конструкція головки групи, пристрій головки розпилювача і відстань між дисперсійним екраном і поверхнею кавового шару. Щоб отримати найкращий результат, можливий для даної кавоварки та даної партії кави, необхідні численні експерименти і сліпа дегустація, точно так же, як і для визначення інших численних параметрів приготування еспрессо.
Як з’явився потрійний ристретто (вигадана історія)
Дуже давно в маленькому містечку, розташованому серед пагорбів поблизу Трієста, багато людей похилого італійці щоранку збиралися в місцевому кафе, щоб провести час в суперечках, жваво жестикулюючи і попиваючи при цьому маленькими порціями прекрасний капучіно. Так тривало багато десятків років, і люди були задоволені, тому що думали, що капучино в їх кафе властива незвичайна гармонійність букета еспресо в поєднанні з молоком. І раптом одного разу в це кафе став ходити американський бізнесмен, якого прозвали Любитель Молока. Місцеві жителі насторожено дивилися на чужинця і відчували, що йому не подобається їх кавовий ритуал, так як він завжди замовляв еспресо і величезну кухоль спіненого молока, а потім змішував все це в паперовому стакані непристойно великого розміру.