Влаштування еспресо-машини (продовження). Помпа швидко виходить з ладу під час роботи «на суху». Існує два види підключення: 1) до системи водопроводу (через фільтр та пом’якшувач); 2) до пляшки. Поговоримо більш детально про влаштування еспресо-машини (продовження).
- Авторівень води – пристрій, за допомогою якого підтримується необхідний рівень води у бойлері.
«Вибуховий» клапан – стравлює зайвий тиск з бойлера, запобігаючи можливості його пошкодження або вибуху.
Зворотний клапан – видаляє воду з магістралі, що веде до групи, після того, як пролиття через групу припиняється.
Прессостат – датчик тиску помпи.
Клапан подачі води на групу (соленоїд) відкривається в момент натискання кнопки протоки.
Роздавальна група.
Паровий кран.
Кран окропу.
Датчик тиску в бойлері – по ньому бариста перевіряє, чи еспресо-машина знаходиться в робочому тепловому режимі.
Датчик об’єму води – автоматично вимикає протоку води після проходження через групу заданого об’єму. Є в автоматичних еспресо-машинах з протокою за обсягом, відсутня у напівавтоматичних кавомашинах.
Аксесуари бариста
Обов’язкові (переконатися у наявності перед початком роботи):
- Темпер – пристрій для пресування меленої кави в холдері. Використання спеціального нерухомого преса на кавомолці («п’ята» – професійною мовою бариста) непрактичне і здебільшого не дає бездоганного результату.
- При виборі темпера слід пам’ятати, що у виробників еспресомашин є кілька стандартів діаметра робочої поверхні холдера.
- Найбільш поширені діаметри: 56, 57 та 58 мм. Існують холдери з плоскою та конічною робочими поверхнями.
- Пітчери різного об’єму для збивання молока. Найбільш ходові пітчери: 0,35 – 0,4 л; 0,6 л та 1,0 л.
Рушники та ганчірки:
- рушник для протирання групи та холдера (допустимо використовувати одноразові серветки або паперові рушники);
- ганчірка для протирання парового крана від молока;
- ганчірка для протирання робочих поверхонь.
• Фартух
• Джіггер – невелика металева склянка, в ній вариться еспресо при приготуванні коктейлів.
• Еспресо-шот – скляна склянка з мірними поділками.
• Барний шейкер для приготування кавових напоїв із льодом та коктейлів.
• Совок для льоду.
• «Сліпий» холдер – без фільтра та отворів для виходу води. Призначений для чищення групи наприкінці зміни.
• Викрутка – щоб виймати фільтр із холдера для чищення.