Вакуумна кавоварка, або сифон, – це дуже старий і захоплюючий спосіб приготування кави. Тому дуже прикро, що багато хто ставить цю кавоварку припадати пилом в шафу або на полицю, як предмет декору. Поговоримо більш детально, що таке вакуумна кавоварка.
Вакуумні кавоварки вперше з’явилися в Німеччині в 1830-і роки. Один з патентів було видано в 1838 році француженці Жанні Рішар. І з часу винаходу дизайн практично не змінився. Сифон складається з двох судин-колб. Нижній посудину заповнюється водою, де вона нагрівається до кипіння. Верхній посудину з меленою кавою ставиться поверх нижнього, закупорюючи його і сприяючи нагнітанню тиску. Не знаходячи іншого виходу, пар проштовхує воду вгору по трубці і через фільтр у верхню судину. У цей момент температура води знаходиться нижче точки кипіння, що якраз підходить для заварювання. Поки кава готується, важливо продовжувати нагрівати нижній посудину.
Для завершення процесу заварювання потрібно зняти сифон з джерела нагріву. Пар остигає, знову перетворюється в воду і створює вакуум, який витягує кави назад через фільтр в нижній посудину. Гуща залишається у верхньому посудині, а напій можна наливати з нижнього глечика. Весь процес – це приємне застосування законів фізики, зовсім як експеримент на шкільному уроці. На жаль, зрозуміти, чи не так просто, і тому після кількох невдалих спроб багато перестають ним користуватися.
Додаткові інструменти для вакуумної кавоварки
Для цього способу заварювання знадобиться незалежне джерело нагріву. Деякі сифони розроблені спеціально для кухонних плит, інші йдуть в наборі з спиртівками. Спиртівку можна замінити на невелику газовий пальник. В Японії і в деяких спеціалізованих кав’ярнях віддають перевагу галогенних ламп. Це не найефективніший джерело тепла, але виглядає він фантастично.
Деякі перемішують кави за допомогою невеликих бамбукових лопаток, але ніякого особливого ефекту вони дають, прекрасно впорається з цим завданням і звичайна ложка. Звичайно, погодимося, що приємно мати особливий набір пристосувань для кавової церемонії, але не можна сказати, що вони якось впливають на смак кінцевого напою.