Трамбування кави

трамбування кави

Трамбування кави, дозволяє зафіксувати результат, отриманий при розподілі дози. Остаточно розгладити поверхню меленої кави і ліквідувати всі великі порожнечі в сухий таблетці. Трамбовка також дає уважному бариста наочну інформацію про розмір дози, її розподіл і ступеня помелу.

З яким зусиллям слід виконувати трамбування

Всупереч поширеній думці існує лише мінімальне розходження в опорі потоку води таблеток, утрамбованих з різним ступенем прикладання сили. Як тільки мелену каву буде утрамбований із зусиллям, достатнім для ліквідації будь-яких великих пустот в кавовому шарі. Додатковий тиск вже не зробить істотного впливу на якість екстракції або швидкість протоки. Для цього є дві причини.

  1. Частина тиску або ж все тиск, який було докладено під час трамбування, негайно усувається при намоканні кавових частинок.
  2. Зусилля величиною близько 23 кг, що додається бариста при трамбування, є нікчемним в порівнянні з зусиллям понад 230 кг, з яким діє помпа під час екстракції.

Трамбування з дуже великим зусиллям не приносить ніякої користі. При цьому є як мінімум два аргументу на користь легкої трамбування: вона створює полегшує отримання ідеально рівно утрамбованого шару. (Це стає абсолютно очевидно, якщо користуватися темпером і кошиком, дуже щільно прилягають один до одного. Якщо бариста виконуватиме трамбування з великою силою, темпер буде застрягати в кошику набагато частіше, що вказує на нерівність поверхні).

Одна з цікавих причин, за якими багато барісти переоцінюють вплив більш щільною трамбування на швидкість протоки, полягає в тому, що більш сильна трамбування певної дози в певній кошику призведе до більшого ущільнення сухої таблетки. Що збільшить зазор між меленою кавою і дисперсійним ситом. Оскільки цей зазор повинен цілком заповнитися водою перш, ніж почнеться її фільтрація через шар меленої кави під повним тиском, при збільшенні зазору збільшується розрив у часі між активацією помпи і початком виходу екстракту з портафільтра. Через цю додаткової затримки у барісти виникає неправильне уявлення про ступінь впливу більш щільною трамбування на швидкість протоки.

трамбування кави

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *