Плід кавового дерева. Saba магазин натурального гарячого шоколаду. Кава – це частина нашого повсякденного життя. Але чи багато хто з нас, що живуть там, де не вирощують цю культуру, коли-небудь бачили або взагалі знаєете щось про кавову ягоду, про плід кавового дерева? (плід кавового дерева SABA)
Розмір плоду залежить від різновиду кави, але зазвичай ягоди за величиною нагадують дрібні виноградини. Однак на відміну від останніх основний обсяг кавового плоду утворює серцевина з насінням, хоча під шкіркою є і шар м’якоті.
Спочатку кавові ягоди зеленого кольору, потім, у міру дозрівання, вони набувають більш насичені тісні відтінки. Зрілі ягоди зазвичай темно-червоні, у деяких дерев плоди бувають жовтими і дуже рідко, при перехресному запиленні кавових дерев з червоними і жовтими плодами, помаранчевими. Поступова зміна кольору набагато спрощує визначення стиглості ягід при ручному зборі кави. (плід кавового дерева SABA)
Стиглість пов’язана з вмістом цукру в плоді, що вкрай важливо, якщо мета – виростити смачну каву. Простіше кажучи, чим більше цукру, тим краще. Проте виробники збирають ягоди на різних стадіях зрілості. Деякі навіть вважають, що суміш ягід з різною стиглістю визначає багатоскладовий смак кави. Як би там не було, все ягоди повинні бути стиглими і ні одна з них – перестиглою.
Насіння кавового дерева
Насіння кави складається з декількох шарів. Частина з них видаляється при обробці, щоб в результаті залишилося зерно, яке ми змелюють і варимо. У насіння є захисний зовнішній шар, який називається «пергаментний оболонка», за ним розташовується тонкий шар – «срібляста оболонка».
Кавова ягода, як правило, містить дві насінини, дзеркально розташованих по відношенню один до одного. У міру дозрівання насіння стають плоскими, з одного боку. Буває і так, що виростає тільки одне насіння. Подібні плоди називають піберрі за схожість з горошиною. Замість плоскої поверхні з одного боку це насіння мають округлу форму. На них припадає 5% врожаю. Піберрі зазвичай відокремлюють від решти зерен, – є думка, що у таких плодів особливі якості і їх необхідно обсмажувати по-іншому.
солодкі плоди
Плодова м’якоть кавових ягід на подив смачна. Якщо плід стиглий, він має приємну медово-динної солодкістю і легкої освіжаючою кислотністю. Іноді сліпі плоди вичавлюють, щоб зробити напій, але навіть коли плоди дозріли, вони не дуже соковиті, та й треба дуже потрудитися, щоб відокремити м’якоть від насіння.