Програмування налаштувань кавоварки. Іноді ми шкодуємо про ті часи, коли температура води та обсяг напою були єдиними параметрами, що виставляються для краплинної кавоварки. У наші дні баристи мають можливість заздалегідь програмувати такі параметри, як об’єм води для передзмочування, затримка після передзмочування. Об’єм води, що проходить через обвідний клапан, час заварювання і, зрозуміло, ті ж температури води та об’єм напою. Поговоримо більш детально про програмування налаштувань кавоварки.
Нижче представлена вихідна дорожня карта для керування програмованою кавоваркою. Будь ласка, не треба надмірно зациклюватися на цих змінних складових. Важливо пам’ятати, що зрештою єдиним значимим параметром є смак напою.
Об’єм води для змочування та затримка після змочування
Передзмочування сприяє досягненню більш однорідної екстракції завдяки змочування та зігрівання всього шару кави до початку екстракції. За рахунок цього усувається деяка нерівномірність швидкості екстракції у верхній і нижній частинах кавового шару. Вважається, що передзмочування допомагає боротися з каналоутворенням. Але стосовно більшості краплинних кавоварок це питання залишається відкритим.
Для визначення об’єму води, необхідної для передзмочування, треба дослідним шляхом встановити найбільший об’єм, який не призводитиме до витікання кави з кошика протягом тридцяти секунд після завершення передзмочування. Визначивши цей обсяг, потрібно почати цикл заварювання і вимкнути кавоварку, як тільки закінчиться передзмочування. Почекати двадцять – тридцять секунд, повільно та обережно зняти кошик фільтра. Поставити його на барну стійку та за допомогою ложки шар за шаром вийняти з кошика мелену каву. Він має бути повністю змочений по всій висоті. Якщо в нижній частині залишився сухий порошок, необхідно збільшити об’єм води, яка витрачається на змочування. Якщо виявляться сухі канали або нерівномірно змочені ділянки, то, можливо, не варто вдаватися до передсмачування на даній кавомашині.
Затримка після педзмочування потрібна для поділу передзмочування та решти заварювального циклу. Для дуже свіжої кави можна використовувати більш тривалу затримку. Тому що при цьому виділяється більше вуглекислого газу та зменшується турбуленція. При надзвичайно тривалій затримці, можливо, знадобиться дещо тонший помел і збільшення температури води для заварювання на пару градусів.