Порівняння плоского і пікоподібного температурних профілів

Температура води

Поговоримо сьогодні про порівняння плоского і пікоподібного температурних профілів. Багато професіоналів в області приготування кави ведуть запеклі суперечки щодо переваг плоского температурного профілю в порівнянні з пікоподібним. Майже немає сумніву в тому, що ці профілі дають дещо різні букети готового напою. Однак у всіх кавоварка екстракція відбувається в широкому температурному діапазоні, який спостерігається в різних частинах кавового шару. Особливо на ранніх стадіях екстракції. Це пояснюється тим, що мелену каву поглинає тепло з заварочной води в міру її проходження через кавовий шар. Одного цього факту прихильності деяких барист плоским температурним профілів. Поговоримо більш детально про порівняння плоского і пікоподібного температурних профілів.

Багато барісти віддають перевагу плоским температурним профілів, оскільки вони простіше для розуміння і легше відтворюються. Пікоподібні профілі важче послідовно повторювати від шота до шоту і відтворювати на різних кавоварка. Але в остаточному підсумку кращі шоти, отримані з обох температурними профілями, виявляються досить схожими.

Пропорційно-інтегрально-диференціальні регулятори

Останнім часом на еспресо-машинах стали встановлювати ПІД-регулятори для точного контролю температури води. ПІД-регулятор забезпечує точну найстройку циклу включення і відключення нагрівального елементу.

У мультібойлерной кавомашині ПІД-регулятор впливає безпосередньо на нагрівач заварочной води, працюючи як високоточний термостат. І може стійко підтримувати температуру води з точністю до декількох десятих градуса. Тим, у кого є бажання витратити від шести до десяти тисяч доларів на мультібойлерную кавоварку. Ми рекомендуємо витратити ще кілька сотень на ПІД-регулятор, що істотно поліпшить можливості для підтримки стабільної температури.

У кавомашині з теплообмінником ПІД-регулятор контролює температуру заварочной води опосередковано – шляхом підтримки стійкої температури в бойлері, за рахунок чого підтримується більш стійкий теплообмін. Можна вважати, що установка ПІД-регулятора в кавомашині з теплообмінником економічно неефективна. Тому що надійний і точний прессостат може забезпечити цілком можна порівняти стійкість температури при набагато менших витратах. Однак ПІД-регулятор дає можливість отримувати в реальному часі дані про температуру в бойлері, швидко і просто змінювати налаштування температури, не покладаючись лише на власні здогадки. У наступній статті поговоримо про температуру подачі води і температуру екстракції.

Підтримка температури в кавоварка з теплообмінником

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *