Пом'якшення води - Магазин гарячого шоколаду SABA

Пом’якшення води

Завдання барісти при нагріванні молока

Пом’якшення води, процес підготовки води перед використанням в машині еспресо. Всі виробники професійних еспресо-машин знімають із себе гарантійні зобов’язання, якщо вода не пом’якшується. Поговоримо більш детально про пом’якшення води.

Жорсткість води

• Визначається підвищеним вмістом розчинених солей жорсткості (солі кальцію та магнію).
• У природі купується водою природним чином при проходженні через м’які породи – сланцеві глини та вапняки.
• Приводить до утворення накипу в бойлері, а також усередині магістралей еспресо-машини. Накип засмічує трубки та клапани, знижує ефективність ТЕНів.
• При високому рівні негативно впливає на смак напоїв.

Загальна жорсткість визначається сумарним вмістом у воді катинів.

Постійну жорсткість вода набуває при розчиненні сульфатів, хлоридів та інших солей кальцію та магнію.
Тимчасова жорсткість пов’язана з присутністю у воді поряд з катіоами гідрокарбонатних аніонів або бікарбонатних аніонів.

М’яка вода

• Не утворює твердих відкладень через кип’ятіння.
• Збільшує термін служби еспресо-машини.
• Приємна смак, не має стороннього присмаку.

Пом’якшувач

Пристрій, що змінює хімічний склад розчинених у воді солей: замінює іони кальцію та магнію на іони натрію. Після такої обробки солі не утворюють твердих відкладень. Підключається до системи водопостачання перед кавоваркою.

Пристрій пом’якшувача

Пом’якшувач є металевою ємністю, наповненою частинками іонообмінних смол, через які пропускається вода, що вимагає пом’якшення.

Іонообмінні смоли

• Частинки іонообмінних смол нагадують великий пісок.
• Насичені іонами натрію.
• Захоплюють іони кальцію та магнію, заміняючи їх на іони натрію.
Регенерація пом’якшувача
• Процес відновлення здатності іонообмінних смол пом’якшувати воду.
• У середньому повинна проводитись раз на місяць або при проходженні 1800 л води.
• Полягає у вимиванні в дренаж накопиченого забруднення та насичення смол іонами натрію.
Порядок дій під час регенерації
• Перекрити впускний кран 3.
• Переключити випускний клапан 4 у положення «в дренаж».
• Витримувати тиск.
• Відкрийте кришку 5.
• Засипати кухонну сіль із розрахунку 1 кг солі на пом’якшувач об’ємом 8л; 1,5 кг солі на 12 л.
• Закрийте кришку 5.
• Відкрити впускний кран 3 та розпочати процес регенерації, випускаючи воду в дренаж.
• Зачекати 1-1.5 години.
• Переконайтеся, що регенерація закінчена, спробувавши воду, що витікає в дренаж: вона не повинна бути солонуватою.
• Переключити випускний кран 4 у положення “до кавомашини”.

Температура води

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *