Помел зерен для приготування еспрессо

Помел зерен для приготування еспрессо

Помел – це подрібнення частинок клітин кавових зерен. Мета помелу складається в збільшенні кількості твердих речовин, що вступають у взаємодію з екстрагуючої рідиною. Поговоримо більш детально про помел зерен для приготування еспрессо.
Чому для приготування еспрессо потрібно дуже тонкий помел
Існує кілька причин, за якими для приготування якісного еспресо потрібно дуже тонкий помел. Поговоримо більш детальніше про помел зерен для приготування еспрессо.

  • Тонкий помел дає частинки з дуже великою питомою площею поверхні, що є необхідною умовою для швидкого вимивання великої кількості твердих речовин з поверхні кавових частинок.
  • При тонкому помелі збільшується ступінь розкриття частинок клітковини, що полегшує перенесення в екстрагують рідина великомолекулярних розчинних речовин і колоїдних частинок.
  • Тонкий помел прискорює змочування, так як скорочується середня довжина шляху, який проходить вода, яка потрапляє в клітини, а також в розчинні речовини, що вимиваються з клітин.
  • Збільшення питомої площі поверхні більш дрібних частинок (поряд з їх більш виражену здатність ущільнюватися) забезпечує необхідну величину гідравлічного опору для встановлення належної швидкості потоку, що проходить через шар кави.

Експлуатаційні якості кавомолки

Радимо придбати найкращу кавомолку, яку тільки можливо собі дозволити, навіть якщо через це доведеться купити кавоварку дешевше. При інтенсивної експлуатації кавомолки середньої якості через сильного нагрівання може постраждати букет напою і навіть порушитися екстракція, якщо будуть утворюватися грудки, занадто багато частинок лушпиння, або ж мелену каву стане погано розподілятися всередині кошика. Жодна еспресо-машина, якою б досконалою вона не була, не зможе компенсувати проблеми, що виникають через погану якість помелу.


Єдина найбільш важлива характеристика кавомолки – це наявність гострих жорен. Їх значення неможливо переоцінити. Завдяки очтрам жорнам зменшується навантаження на електродвигун, утворюється менше тепла, зменшується обсяг дрібних частинок лушпиння і поліпшується розподіл часток за розміром (грансостав) меленої кави.
Оскільки регулярно міняти жорна досить накладно, радимо знайти місцеву механічну майстерню або виробника кавомолок, які займаються заточуванням затупившихся жорен. Заточку можна зробити один-два рази, після чого жорна необхідно замінити. Далі поговоримо про критерії оцінки кавомолки.

Помел зерен для приготування еспрессо

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *