Підтримка температури в кавоварці з теплообмінником, в таких кавомашини холодна вода проходить через теплообмінник – маленьку трубку в складі бойлера, де вода миттєво нагрівається перед подачею на головку групи. Поговоримо більш детальніше, яка потрібна підтримка температури в кавоварці з теплообмінником
У більшості кавоварок з теплообмінником є термосифонний контур, по якому вода циркулює між теплообмінником і головкою групи. Завдяки цьому головка групи залишається гарячою, а температура води – більш низькою, ніж у випадку, якби вона постійно перебувала в теплообміннику.
Кавові аппарати з теплообмінником не мають плоского температурного профілю, тобто температура води, що подається для приготування еспрессо, зазнає змін. Як показано на графіку, температура різко підвищується в перші кілька секунд протоки, досягає піку, стабілізується і потім трохи опускається.
Контроль над температурою в більшості кавоварок з теплообмінником здійснюється в три етапи.
Перший етап. Регулювання прессостата. Прессостат контролює тиск, отже, і температуру в бойлері: чим вище тиск, тим вище температура. Необхідно встановити досить низьку величину тиску, щоб уникнути перегріву води для приготування еспрессо (виходячи з її необхідної температури), однак при цьому тиск не повинен бути настільки низьким, щоб перешкоджати вспениванию молока. Якщо вибрати дуже низький тиск для бойлера, важливо мати на увазі, що, можливо, знадобляться парові насадки з більш дрібними отворами, щоб зберегти достатню швидкість пара для освіти якісної молочної піни.
Велика частина Пресостати допускають перепади тиску а межах 0,2 бар, що викликає температурні перепади близько 2 градусів. Можна домогтися більш стійкої температури в бойлері, зменшивши діапазон нечутливості прессостата або встановивши ПІД-регулятор.
Другий етап. Налаштування обмежувачів часу протоки, якщо вони є в термосифонного. Обмежувачі часу протоки допомагають підтримувати стабільну температуру від шота до шоту і скоратіть обсяг охолоджуючих проток. Правильна комбінація налаштувань прессостата і розміру обмежувачів протоки в поєднанні з дуже короткочасним зливом дозволить бариста стійко підтримувати температуру заварочной води в будь-якому необхідному діапазоні з різницею між шотамі не більше 0,5 градусів.
Слід зауважити, що існують регульовані і нерегульовані обмежувачі; останні рекомендується замінити на обмежувачі іншого розміру, якщо треба змінити температуру води для приготування еспрессо.