Основні способи приготування професійної кави - Магазин кави SABA

Основні способи приготування професійної кави

Відсутність комків у каві

Основні способи приготування професійної кави. Людство більш ніж за півтисячоліття свого знайомства з кавою винайшло безліч способів та пристосувань для його приготування. Довгий час вважалося, що для використання в умовах кав’ярні, бару, ресторану, кафе підходять лише чотири – найтехнологічніші. Поговоримо детальніше про основні способи приготування професійної кави.

Устаткування для приготування еспресо

• Еспресо – слово чоловічого роду, що не схиляється, походить від слова «швидкий», означає:

  1. Спосіб приготування кави, що остаточно сформувався в Італії до кінця 1940-х років;
  2. Кава, приготовлена в такий спосіб.

• Кава еспресо заварюється за допомогою спеціально сконструйованих еспресо-кавомашин, які створюють особливі умови для екстракції, обчислені досвідченим шляхом.
• Еспресо – це оптимальний екстракт смакоароматичних речовин із меленої кави. Напій гарний сам собою, але може використовуватися як смакоароматична домінанта до створення кавових напоїв. Наприклад, латте, капучино, різних коктейлів тощо. Напої на основі еспресо можуть становити сто відсотків кавового меню сучасних кав’ярень.


Типи еспресо-машин

Існують три основні типи професійних еспресо-машин, які відрізняються набором функцій та ступенем автоматизації процесів.

Основні вузли та прилади управління традиційної еспресо-машини

Роздавальна група – вузол, через який з теплообмінної склянки надходить вода, що має всі необхідні для оптимальної екстракції кави параметри (тиск 9 атм, температура 88-92 градусів). Еспресо-машини розрізняються числом груп: одногрупні, двогрупні, тригрупні та чотиригрупні. Фірми-виробники зазвичай вказують на продуктивність еспресо-машини, виходячи з фізичної пропускної можливості 120 чашок на годину на кожну групу.

Холдер (інші назви: фільтроутримувач, портофільтр, ріжок, ложка) – ручка, що знімається з фільтром. Бариста засипає у фільтр порцію меленої кави (6,5-7 г для одинарного холдера, 13-14 г для подвійного). Пресує таблетку кави темпером і фіксує холдер у групі легким поворотом.

Кнопка протоки – запускає та зупиняє протоку води через групу. У напівавтоматичних еспресо-машинах необхідно вимикати кнопку протоки вручну. В автоматичних еспресо-машинах протока зупиняється сама: після певного часу (протока за таймером) або після протоки запрограмованого об’єму води (протока за об’ємом) залежно від моделі. Кнопок може бути кілька: для одинарної та подвійної порції еспресо, для ристретто і т.д.

роль барісти

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *