Напої на основі еспресо, від пінної вершкової шапки до непроглядної чорноти, від півлітрового склянки до крихітної чашечки на один ковток – напої на основі еспресо можуть бути дуже і дуже різними. Далі поговоримо більш детально про напої на основі еспресо.
Еспрессо
Існує багато визначень еспресо, деякі з них дуже вузькі, інші надто загальні. Я б сказав, що еспресо – це кавовий напій, що відрізняється невеликим об’ємом, міцний і приготовлений із зерен дрібного помелу під високим тиском води. Також у еспресо повинна бути крему (тобто пінка). А якщо бути ще точнішим, то зазначу, що співвідношення ваги меленої кави до ваги готового напою має бути приблизно 1: 2. Ми б краще залишив відкритим визначення еспресо і способи його приготування, ніж виправляв інших: кожен має право дотримуватися своїх поглядів на цей рахунок.
Рістретто
У перекладі і італійського «ристретто» означає міцний, густий. Ідея полягає в тому, щоб зварити каву міцніше і менше за обсягом у порівнянні з еспресо. Для цього на ту ж кількість мелених зерен беруть менше гарячої води. Помел повинен бути дрібніше, тоді за час заварювання встигають розкритися всі аромати.
Лунго
Лунго, або «довгий» кави, до недавнього часу вважався вкрай непопулярним в світі «спешалті кави». Його готували в кавомашині, але використовуючи в два або три рази більше води на ту ж кількість кави, щоб отримати більш «довгий» напій. В результаті фортеця зменшувалася. І хоча споживач довше насолоджувався своїм напоєм, лунго вважався нижче за якістю через недостатню щільності і післясмаку.
Втім, останнім часом в середовищі «спешалті» з’явилася нова тенденція – заварювати лунго на зернах світлого обжарювання. У підсумку ми отримуємо складний і збалансований напій, який може бути дуже смачним. Якщо ніяк не виходить домогтися потрібної кислотності еспресо, спробуйте зробити більш «довгий» напій, додавши більше води на ту ж кількість кави. Помел повинен бути більшим, щоб дати воді пройти швидше і не допустити надмірної екстракції.