Напої на основі еспресо, продовжимо цю тему. У попередній ми поговорили про еспресо, ристретто і лунго. Тепер обговоримо напої на основі еспресо такі як: макиато і капучино.
Макіато
Ця назва має на увазі, що еспресо «відзначений» або «окращен» молочною пінкою. У жвавій італійській кав’ярні часто можна побачити, як бариста ставить чашки еспресо в ряд на барну стійку. Один з відвідувачів модет попросити еспресо з крапелькою молока, і тоді важливо додати трохи молочної пінки і не забути, чия це чашка. Якщо налити трохи молока в свіжозварений еспресо, воно просто зникне під шаром крему, і ви не відрізните свій напій від інших.
Останні десять років або близько того кав’ярні високого класу придумали новий спосіб приготування макиато: вони перетворили його в еспресо зі спіненим молоком. Часто це роблять, коли клієнт просить приготувати більш м’який і солодкий напій і побільше. Втім, іноді бариста просто любить блиснути своїми вміннями і в кожній маленькій чашці робить на поверхні кави латте-арт.
Ще більше плутанини додав «Старбакс» зі своїм карамельним макиато. Це зовсім інший напій, він більше схожий на каву латте, який «відзначили» крамельним сиропом. Деяких споживачів, особливо в Північній Америці, це збило з пантелику, так що тепер в меню кав’ярень можна зустріти і традиційний макиато.
Капучино
Про капучино ходить багато міфів. Розвіємо відразу один з них: ця назва не має нічого спільного ні з капюшонами чернечих ряс, ні з стригтися верхівкою ченців. Напій був придуманий в XIX столітті у Відні і тоді називався kapuziner. Трохи звареної кави змішували з молоком або вершками до отримання коричневого відтінку – в колір ряс ченців-капуцинів. По суті, назва говорить нам про міцності напою.
Інший міф про капучино – це правило трьох третин. Згідно з ним класичний капучино складається з трьох рівних частин: еспресо, молока і піни. Так нас вчили наші викладачі барістскому мистецтву. Ми прочитали багато книг про каву, і перша згадка про правило трьох третин зустріли в тексті 1950-х років. У ньому капучино описувався як «еспресо, змішаний з рівною кількістю молока і пінки». Ця пропозиція кілька разів повторюється слово в слово протягом всієї книги. Але фраза досить двозначна. Незрозуміло, що має бути в рівному співвідношенні: тільки молоко і пінка або всі три складові. Так що замість співвідношення 1: 1: 1 автор цілком міг мати на увазі 1: 2: 2. Чашку капучіно об’ємом 150-175 мл з одним шот еспресо в пропорції 1: 2: 2 до сих пір готують в Італії і в деяких країнах Європи, які ще не піддалися впливу мереж швидкого харчування, де подають великі порції кави. До слова, у правильно приготовленого капучино відмінний смак.