Напої на основі еспресо

напої на основі еспрессо

Напої на основі еспресо, в минулих статтях ми поговорили про різні види кави. Тому сьогодні продовжимо цю тему. Поговоримо про напої на основі еспресо такі як: кава латте, флет уайт.

Кава латте

Цей напій придумали не в Італії. Коли эспрессо розсмакували по всьому світу, він був гірким, насиченим, для багатьох – абсолютно нове відчуття. Деяким, втім, не подобалася саме ця гіркота, і вони додавали молоко, щоб зробити напій ніжніше. Для таких споживачів і придумали кави латте.
Зазвичай в кави латте для пом’якшення смаку додають більше молока, ніж в капучино, але менше крему.
Я намагаюся завжди говорити саме так – кава латте, а не просто латте. Багато хто знає, що, замовивши в Італії латте, можна потрапити в незручне становище, адже вам принесуть склянку … звичайного молока.

Флет уайт

Різні культури кави, що виникли в світі, додали щось своє в різноманітність кавових напоїв. Так, до цих пір продовжується суперечка про те, де ж був придуманий флет уайт – в Австралії, Новій Зеландії. Але одне безсумнівно: напій з’явився десь там. Потім вирушили відкривати свою справу в Європі і Північній Америці привезли з собою його рецепт. У Великобританії, наприклад, назва спочатку стало синонімом якісної кави, і навіть великі мережі внесли флет уайт в своє меню. 

Але найімовірніше, у цього напою більш скромне походження. До 1990-х років майже всюди, крім Італії, капучино подавали з великою шапкою густий, схожою на меренгу піни. Іноді піна гіркою височіла над чашкою, і її злегка посипали какао-порошком. Споживачі, незадоволені тим, що під виглядом кави їм продають здебільшого повітря, просили зробити «плоский», «білий! Напій. Ніякої піни, тільки каву і молоко. Флет уайт зайняв своє місце в кавовій культурі. І коли якості кави, а також текстурі молока і латте-арту почали приділяти все більше уваги, він знову увійшов в моду як смачний напій.

Для мене флет уайт – це невеликий міцний латте. У нього повинен бути сильний кавовий смак, і роблять його зазвичай на основі подвійного ристретто або подвійного еспрессо і додають гаряче молоко, отримуючи 150-175 мл напою. Піни в молоці зовсім небагато, тому під флет уайт трохи легше «вписувати» складний латте-арт.

напої на основі еспрессо

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *