Американо і Кортадо популярні два види напою. Їх можна спробувати в будь-якій кав’ярні. Поговоримо як їх правильно заварювати, американо і кортадо.
Американо
Розповідають, що американські солдати, що служили в Італії після Другої світової війни, вважали еспресо занадто міцним. Вони часто просили подати каву зі склянкою гарячої води або розбавити еспресо, щоб він нагадував кави, який вони звикли пити вдома. За цим напоєм закріпилася назва «кава американо».
За смаком американо нагадує фільтр-кави, але за якістю, думаю, все-таки йому поступається. Американо зберігає свою популярність серед власників кав’ярень: так вони можуть подавати напій тієї ж фортеці, що і фільтр-кави, не купуючи додаткове обладнання.
Мої рекомендації з приготування американо прості. Налийте свіжої, чистої гарячої води в чашку, потім додайте в неї подвійний еспресо. Якщо у вашій еспресо-машині є паровий бойлер, ви можете давно не використовувалася, вода набуває неприємного смаку.
Існує думка, що ні в якому разі не можна додавати дуже гарячу воду в еспресо, що він завжди повинен витікати в чашку з гарячою водою. Не думаємо, що це грає велику роль. Просто мені здається, що так кава виходить більш чистим і виглядає краще.
У розведеного водою еспресо є один мінус: трохи посилюється гіркоту напою. Тому, як тільки ви завершили заварювати американо, радимо зняти крему. Крему виглядає красиво, але в ній залишаються частки меленої кави, і через них напій гірчить. Без крему смак американо стає в рази краще. (Також радимо пробувати еспресо після зняття крему – різниця смаку відчутна. Чесно кажучи, ми любимо еспресо без крему, але зайву роботу робити не хочеться, і тому я із задоволенням п’ю його і так. Однак у випадку з американо думаємо, що додаткова робота не завадить).
Кортадо
Це один з небагатьох напоїв на основі еспресо, який придумали не в Італії. Кортадо з’явився в Іспанії – найімовірніше, в Мадриді, де його повсюдно подають. Традиційно іспанці заварюють еспресо в більшому обсязі і трохи слабкіше, ніж італійці. Для приготування кортадо близько 30 мл еспрессо змішують з такою ж кількістю спінив молока. За традицією подають у склянці. Напій поширився за межі Іспанії, і готують його тепер по-різному, тут ми вказали його основну ідею.