Кенія

Кенія

Кенія незважаючи на те що сусідня Ефіопія вважається батьківщиною кави, в Кенії кавове виробництво виникло порівняно пізно. Перший з відомих випадків імпорту кави був задокументований в 1893 році, коли французькі місіонери завезли кавові дерева з острова Ренььон. Більшість експертів сходяться на думці, що це був бурбон. Перший урожай кави в Кенії зібрали в 1986 році. Поговоримо більш детально про країну – Кенія.

Спочатку, за часів британського колоніального правління, кава вирощувався на великих плантаціях, а потім урожай продавався в Лондоні. У 1933 році був прийнятий «Акт про каву», згідно з яким утворився Кенійський Рада з кави, і продаж здійснювався на місці – в Кенії. У 1934 році була введена система аукціонів, яка застосовується і до цього дня; рік по тому були розроблені протоколи для оцінки зерен і поліпшення їх якості.

Незабаром після повстання народів Кенії на початку 1950-х років, відомого як повстання Мау-Мау, в країні взяли сільськогосподарський акт. Він дозволяв отримання сім’ями селян земельних ділянок, де вони вирощували б продукти для прожитку, а надлишки могли б продавати. Ця політика розвитку сільського господарства отримала назву «План Свіннертона», в честь чиновника Міністерства сільського господарства. З цього акту почався процес переходу кавового виробництва від британців до Кенії. Він значно вплинув на виробництво дрібних господарств; їх дохід зріс. Виробництво кави дало 55% цього приросту.

У 1963 році Кенія отримала незалежність, і в наші дні тут виробляється кава найвищої якості. Вважається, що сфера досліджень і розробок в Кенії чудова, і багато фермерів отримав спеціальну освіту. Кенійська система аукціонів покликана заохочувати виробників, націлених на якість, завдяки встановленню високої ціни на хороший кави.

Класифікація

Кенія використовує систему оцінки для всього експортованого кави, незалежно від того, чи можна простежити походження партії чи ні. Як і в багатьох інших країнах, шкала оцінки включає показники якості і розміру зерна. В системі оцінки чітко враховується розмір, і передбачається, що якість пов’язано саме з ним. Найчастіше це відповідає дійсності: партії з маркуванням АА – це найкращі зерна. Але не так давно нам траплялися партії АВ, які виявлялися більш складними за смаком і більш високої якості, ніж партії АА.

Кенія

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *