
Кава із френч-пресу. Френч-прес – вкрай низькотехнологічний пристрій, який присутній у побуті вже більше ста років, і можна вважати, що за цей час якість кави з френч-пресу анітрохи не покращилася. Порівняно з краплинним заварюванням та іншими способами фільтрації френч-пресу анітрохи не покращало. Поговоримо детальніше про каву з френч-пресу.
У порівнянні з краплинним заварюванням та іншими способами фільтрації френч-прес забезпечує більш рівномірну екстракцію з меленої кави. У порівнянні з фільтрованою кавою, відрізняється більш щільним тілом. Також і меншою гіркотою, і терпкістю, а також неповним розкриттям букета (правильно приготовлена кава з френч-пресу).
Крупнокомірчаста сітка фільтра у френч-пресі пропускає в чашку велику кількість нерозчинних кавових частинок і масел, тому у такої кави дуже щільне тіло, але невиразно виражений букет. Якщо хочеться досягти такої ж однорідної екстракції, яку дає френч-прес, але мати більш виражений букет. Можна приготувати каву у френч-пресі, але перед подачею пропустити її через фільтр.
Крім того, якщо кава, приготована за допомогою френч-пресу, подаватиметься лише через кілька хвилин. То краще перелити її в попередньо підігрітий термос, бажано через фільтр, щоб уникнути попадання осаду в термос. Наявність осаду підвищує гіркоту при зберіганні напою.
Як приготувати відмінну каву за допомогою френч-пресу
- Закип’ятити води у чайнику або взяти гарячу воду з бойлера. Ця вода спочатку повинна бути на кілька градусів гарячою, ніж потрібно для заварювання кави.
- Зважити кавові зерна на терезах з точністю до грама. Тим, хто готує каву вдома і не має таких ваг, рекомендуємо взяти мелену каву з розрахунку одна кавова лопатка (або дві столові ложки без гірки) на 120 мл води.
- Прогріти прес невеликою кількістю гарячої води. Вилити цю воду, перш ніж закласти в неї мелену каву.
- Закласти в прес, мелену каву.
- Поставити френч-прес на ваги, зважити його в грамах та обнулити ваги. Важливо пам’ятати, що 30 мл води за температури 93 градусів важать 28,3 г.
- Наливати воду, залишивши прес на терезах. Зупинитись, коли потрібна вага буде досягнута.
- Якщо під рукою немає терезів, взяти воду дещо вищої температури та заздалегідь відміряти потрібний об’єм за допомогою попередньо підігрітого мирного пітчера.
- Встановити таймер. Правильне час наполягання залежить від ступеня помелу. Для більш тонкого помелу час наполягання має бути меншим, а для більшого – більшим.
- Через п’ятнадцять – двадцять секунд перешкодити каві, щоб зменшити об’єм піни на його поверхні. Помішування допомагає змочити і занурити у воду частинки меленої кави, що залишилися в піні.
- Закрити френч-прес кришкою і натиснути на фільтр доти, доки він не виявиться трохи нижче поверхні кави. Таким чином, весь порошок кави буде покритий водою.
- Коли пролунає сигнал таймера, різко опустити фільтр на дно і негайно подавати напій. За бажання можна пропустити напій через другий фільтр.
