Френч-прес (французький прес, плунжерний кавник). Практичний та технологічний кавник для приготування кави в умовах ресторану, кав’ярні, кафе, а також у побуті. Аналоги френс-преса з’явилися ще у 1840-х роках у Франції, а після Другої світової війни він набув поширення по всій Європі. Часто використовується для професійних дегустацій (так званих капінгів) та порівняння якості різних сортів, оскільки дозволяє випробувати сорт «як він є». Поговоримо детальніше про френч-прес (французький прес, плунжерний кавник).
Параметри приготування кави у френч-пресі
• Температура екстракції – 92-96 градусів
• Помел – середній
• Порція меленої кави – 15-20 г на стандартний кавник об’ємом 0,33-0,35 л
• Час екстракції – 3-5 хвилин
• Порція напою – 300 мл
Порядок роботи з френч-пресом
- Засипати порцію меленої кави у кавник (15-20 г на френч-прес 0,33-0,35 л).
- Залити кавник водою з температурою близькою до точки кипіння.
- Вставити поршень і залишити його у верхньому положенні (сітка фільтра коливається поверхні води).
- Закрити кришку кавника і повернути в положення «носик закритий».
- Френч-прес готовий до подачі. Недосвідченому гостеві потрібно пояснити: «за кілька хвилин посуньте поршень вниз, відкрийте носик і налийте каву в чашку».
Подання
• Френч-прес
• Чашка для капучино на блюді
• Кавова ложечка
• Порційний цукор
• Серветка
КЕМЕКС – альтернативний метод заварювання кави
Альтернативні методи заварювання не дають нового смаку, оскільки кожна суміш має свої певні характеристики. Але залежно від способу заварювання ті чи інші їх розкриваються яскравіше. Наприклад, щільність, аромат, насолода, кислотність.Для приготування потрібні кава, вода, чайник, кемекс, паперовий фільтр, точні ваги, таймер.
Сорт кави: щоб вийшла так звана чорна кава, для приготування краще використовувати моносорт, а не суміш. Зерна слід молоти через 4-5 днів після їх обсмажування.
Помел: середній, порівнянний з кристалами цукру.
Порція: залежно від сорту та свіжості обсмажування використовується порція 55-60 г на л.