
Устаткування для приготування кави. Фільтрова кава (регуляр). Напій, який виходить після проходження гарячої води самопливом через фільтр, заповнений мелену каву. Характерний для англосаксонської культури споживання кави. Поговоримо детальніше про обладнання для приготування фільтрової кави.
Параметри приготування фільтрової кави:
• Тиск води – атм
• Температура екстракції – 92-96 градусів
• Помел – середньогрубий
• Порція меленої кави – 6-10 г
• Час екстракції – 6-8 хвилин
• Порція напою – 200 мл.
Кавомашини фільтраційного типу
Інші назви кофемашин фільтраційного типу – проливні кавоварки, крапельні кавоварки перколятори.
Переваги фільтрової кави:
• Може зберігатись у готовому вигляді досить тривалий час (у скляній колбі – 1 година, у термосі – 3 години). При приготуванні потребує високої кваліфікації, важлива лише акуратність.
• зручний для роботи з великим потоком гостей.
Устаткування для приготування кави по-східному
Кава по-східному (кава по-турецьки, кава на піску)
• Густий і насичений напій, з якого не видаляється гуща, отже, залишаються всі без винятку речовини, що містяться в обсмаженому кавовому зерні.
• Один із найдавніших способів приготування кави.
• Спосіб більш трудомісткий і тривалий, ніж інші, але має багато шанувальників.
Параметри приготування кави по-східному:
• Температура екстракції – 96-98 градусів
• Вищий рівень обсмажування зерен
• Помел надзвичайно тонкий («в пил»)
• Порція меленої кави – 6-7 г
• Час екстракції – 5-7 хвилин
• Порція напою – 50-60 мл
• Цукор додається перед приготуванням
• Найбільш поширені смакові добавки – кардамон, кориця, мускатний горіх.
Як теплоносій в АПВ зазвичай використовується дрібний кварцовий пісок, тому що він може забезпечити рівномірне і сильне нагрівання.
Джезва (ібрик, турка)
• Широке денце
• Вузьке шийка
• Найкраще – мідь, посріблена всередині.
Правила приготування кави по-східному:
- У чисту суху джезву покласти свіжомелену каву та цукор з розрахунку 1 чайну ложку кави з гіркою та 1 чайну ложку цукру на чашку напою.
- Засипати спеції до смаку. Наприклад, арабський спосіб приготування передбачає додавання щіпки меленого кардамону, мускатного горіха та кориці.
- Залити холодною водою.
- Поставити джезву на гарячий пісок, протопивши її дно на 2-3 див від поверхні.
- Іноді плавно переміщати джезву, здійснюючи кругові рухи однакового діаметра, щоб напій перемішувався і зсередини до стінки джезви не пригорала кромка.
- Не допускати розриву піни.
- Як тільки піна починає підніматися, джезву потрібно негайно зняти з піску і почекати кілька секунд, доки піна осяде.
- Знову поставити джезву на пісок і дочекатися підйому піни.
- Повторити операцію щонайменше тричі. Професійною мовою бариста це називається «ходом піни». Який впливає на її кількість та насиченість напою.
- Дати напою настоятися 2-3 хвилини, перемішати напій у джезві ложечкою.
- Додати ложку холодної води, щоб осіла гуща.
- Подати в національних східних чашках або чашках для еспресо у супроводі склянки холодної води.
