Два види обробки кавових зерен

dva-vydy-obrobky-kavovyh-zeren

 

Два види обробки кавових зерен

Перший вид обробки кавових зерен – Натуральна (суха) обробка

Натуральна, або суха, обробка кави – це найстаріший спосіб. Зібрані ягоди розподіляють тонким шаром на поверхні і залишають сушитися на сонці. Деякі виробники викладають ягоди на патіо, інші – на спеціальні столи для сушіння, які ще називають африканськими (вони мають сітчасте або перфоровані дно і широко використовуються в Африці). Останні забезпечують рівномірну просушку завдяки гарній циркуляції повітря. Кавові плоди потрібно постійно перевертати, щоб вони не покривалися пліснявою, що не підгнили і не забродили. Коли зерно як слід висушити, його механічним способом витягують з сушених ягід і пергаментним оболонки (процес Халлінг). Потім цей «зелений кава» вирушає на склад.

Другий вид обробки кавових зерен

Після натуральної обробки у зерен з’являється характерний і не завжди приємний смак. Але якщо у виробника немає доступу до води, суха обробка виявляється єдиним можливим варіантом. Через нестачу водних ресурсів такий спосіб застосовують в Ефіопії і в деяких регіонах Бразилії. Втім, у всьому світі вважають, що суха обробка підходить тільки для зіпсованих або незрілих ягід, і основна частина отриманого таким способом кави зазвичай продається на внутрішньому ринку за гроші. Здається, парадоксальним, що виробник набуває спеціальні столи для сушіння, знаючи, що його чекає мізерний дохід. Але є і ті, хто навмисно обирає цей спосіб обробки для кави високої якості. Процес виявляється більш витратним, так як потрібно платити працівникам, які будуть уважно стежити за сушінням.

В оцінках зерна високої якості, обробленого натуральним способом, світ цінителів розділяється на два табори. Багато хто любить таку каву за яскраві фруктові ноти і впевнені, що напій, приготований з минулого подібну обробку зерна, додає різноманітності в спектр кавових смаків. Представники іншого табору вважають його смак неприємним, а часто навіть стурбовані, що покупці своїм попитом стимулюють виробників на збільшення обсягів продукту сухої обробки. Але як би там не було, натуральний спосіб настільки непередбачуваний, що може непоправно зіпсувати зерно високої якості і сильно вдарити по гаманцю виробника.

В нашому магазинчику, або на сторінці в Instagram, ви можете замовити натуральну каву в зернах, та горячий шоколад по длоступній ціні по Україні.

dva-vydy-obrobky-kavovyh-zeren_1

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *