Дегустуємо і описуємо зернову каву

Дегустуємо і описуємо натуральну зернову каву

Дегустуємо і описуємо зернову каву. Чашка кави стала ритуалом, особливою частиною дня. З нього починається ранок, а на роботі ми робимо, перерва на каву, щоб трохи відпочити. Але нашу увагу в ці приємні моменти зазвичай прикута до людини, що сидить навпроти, або зайнято читанням ранкової газети. Лише деякі по-справжньому зосереджуються на смак напою, але, помітивши його для себе одного разу, починають цінувати цей смак. Дегустуємо і описуємо правильно зернову каву, більш докладніше поговоримо про це.

У процесі сприйняття смаку задіяні органи смаку і нюх. З їх допомогою ми вчимося пробувати каву і описувати його.
Перша частина процесу відбувається на мові, і ми відзначаємо базові смакові характеристики: кислотність, солодкість, гіркота, солоність і присмаки. В описі смаку кави часто зустрічаються такі визначення, як шоколадний, ягідний і карамельний, і відразу виникає бажання його спробувати. Однак ці смаки ми насправді відчуваємо, як запах – вони розкриваються не мовою, а за допомогою органів нюху в носовій порожнині.

Для більшості людей ці два окремих відчуття – смак і нюх – тісно переплетені і розділити їх дуже складно. Буде легше, якщо ви спробуєте сконцентруватися на одному аспекті, ніж спробуєте оцінити весь складний діапазон смаку відразу.
Професійні дегустатори зернової кави

Перед тим як кава потрапляє до кінцевого споживання, його багато разів пробують. І кожен раз той, хто пробує, буде шукати в ньому щось нове. Під час роботи професійні дегустатори роблять позначки в спеціальних бланках, які включають в себе наступні параметри.

Солодкість зернової кави. Як правильно продегустувати?

Наскільки багато солодощі в каві? Ця риса дуже цінуватися, і вважається, чим більше вона виражені, тим вище якість кави.
кислотність

Наскільки кави кислотний? І наскільки кислотність приємна? Якщо вона неприємна, то кава і опишуть як «кислотний». Приємна кислотність надає напою свіжість і соковитість.

Тим, хто вчиться каппінгу, оцінювати кислотність особливо складно. Часто вони не підозрюють, що кава може бути кислотним, і вважали б негативною рисою. Яблука – відмінний приклад хорошої кислотності: цей смак може бути дуже приємним і освіжати.

Згодом професіонали віддають перевагу каві з високою кислотністю, так само як любителі пива в кінці кінців переходять на хмільні сорти. Тому думка індустрії часто розходиться з думкою споживача. У випадку з кавою щільність зерна визначає і незвичайні смакові характеристики, наприклад, фруктові ноти. І як правило, чим твердіше зерно, тим більшою кислотністю воно володіє, тому каппери вчаться асоціювати кислотність з якістю і цікавими ароматами.

Дегустуємо і описуємо натуральну зернову каву

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *