
Барабанний ростер непрямого нагріву. Обжарювальні апарати з барабанним ростером непрямого нагріву – направляють гаряче повітря з камери топки пальника через обжарювальний барабан. Ця конструкція захищає барабан від безпосереднього контакту з полум’ям, дозволяючи оператору ростера використовувати вищі температури обсмажування з меншим ризиком обгорання поверхні зерен. Як і в класичному барабанному ростері, барабанний ростер непрямого нагрівання перемішує зерна в барабані (щоб рівномірно їх обсмажити). І вивантажує зерна в окремий бункер охолоджувальний (для ефективного охолодження після закінчення обсмажування). Поговоримо більш детально про барабанний ростер непрямого нагріву.
Переваги
Переваги: Барабанні ростери непрямого нагріву забезпечують більш чисте обжарювальне довкілля. Та дозволяють проводити більш швидке обсмажування при високих температурах, з меншим ризиком обгорання поверхні зере. Порівняно з більшістю інших конструкцій барабанних ростерів.
Недолік: Ця конструкція використовує паливо трохи менш ефективно, ніж класичний барабанний ростер.
Ростер із киплячим шаром
Ростери з киплячим шаром використовують великий рівень повітряного потоку, щоб у обжарювальній камері підтримувати зерна в плаваючому та обертовому стані. Т.к. в процесі обсмажування щільність зерна зменшується, то для підтримки потрібного обертання зерен – ці апарати вимагають дуже великого рівня повітряного потоку на самому початку обсмажування. І зменшення рівня повітряного потоку в міру просування процесу обсмажування батча.
Більшість ростерів з киплячим шаром немає окремого охолоджуючого бункера. Натомість, повітря кімнатної температури проходить через обжарювальну камеру наприкінці батча, щоб охолодити зерна. Така система є ідеальною, т.к. поверхні камери гарячі, що заважає процесу охолодження. Багато користувачів ростерів з киплячим шаром купують і використовують окремі бункери, що охолоджують.
Переваги
Переваги: Ростери з киплячим шаром не дуже дорогі, але надійні, мало забруднюють довкілля, і рис обгоряння поверхні зерен у них малий.
Недоліки: Занадто великий рівень повітряного потоку ушкоджує букет кави та зменшує ефективність використання палива. Оператор ростера повинен досягти компромісу між вставками газу та рівня повітряного потоку, необхідними, щоб отримати оптимальний букет, та необхідними, щоб отримати потрібне обертання зерен.
