Конструкції обжарювальних апаратів (ростерів). Кава-ростер – це спеціальна піч, яка передає тепло кавовим зернам за допомогою потоку гарячого газу. При цьому зерна постійно перемішуються, щоб гарантувати, що вони обсмажаться рівномірно. Сьогодні в галузі елітної кави використовується кілька типів ростерів: класичні барабанні ростери, барабанні ростери непрямого нагріву, ростери з киплячим шаром, рециркуляційні ростери та деякі інші. Рециркуляційні ростери повертають частину димових газів у топку пальника, щоб сприяти генерації тепла для обсмажування. Я використовуватиму термін «однопрохідний» для ростерів, які не використовують рециркуляцію димових газів. Кожна конструкція ростера має свої переваги та недоліки, хоча жодна з нових конструкцій не зменшила популярності класичного барабанного ростера, конструкція якого не сильно змінилася за останні сто років. Поговоримо більш детально для конструкції обжарювальних апаратів (ростерів).
Класичний барабанний ростер
Класичний барабанний ростер складається з суцільного циліндричного барабана, що обертається (виконаного зі сталі або чорного металу), горизонтально лежачого на своїй осі, з відкритим полум’ям під барабаном. Полум’я нагріває як барабан, так і повітря, що проходить через барабан. Вентилятор продує гарячі гази від топкової камери пальника – через зерна, що обертаються. І витягає з будівлі дим, пару та різні побічні продукти обсмажування та згоряння через спеціальну вертикальну трубу або «вертикальний димовий канал». Обертання барабана перемішує зерна, при цьому вони поглинають тепло шляхом кондукції від прямого контакту з гарячим барабаном (і шляхом конвекції від повітря, що протікає через барабан).
Після завершення обсмажування оператор ростера відкриває дверцята барабана, і вивантажує зерна в охолодний бункер. У цьому бункері зерна перемішуються, при цьому потужний вентилятор продує повітря кімнатної температури через купу зерен, щоб швидко охолодити зерно.
Барабані ростери
Найкращі класичні барабанні ростери мають двошаровий барабан – що складається із двох концентричних шарів металу, розділених зазором шириною кілька міліметрів. У двошаровому барабані прямий контакт з полум’ям нагріває зовнішній барабан, у той час як внутрішній барабан залишається холоднішим. Двошаровий барабан зменшує кондуктивну теплопередачу і знижує ризик різних видів підгоряння зерен – типингу, скорчингу та фейсингу. (Далі ці три дефекти обсмажування зерен називатимемо «підгоряння поверхні зерна»). Якщо ви хочете купити класичний барабанний ростер, я рекомендую відшукати такий ростер з двошаровим барабаном.
Переваги: один прохід обжарювального газу забезпечує чистоту обжарювального навколишнього середовища, а барабан грає роль ефективної теплоакумулюючої системи, забезпечуючи кондуктивну теплопередачу, особливо протягом перших перших хвилин батча.
Недолік: Перегрів металу барабана швидко призводить до спалювання поверхні зерна.