
Зберігання зеленої кави, до останнього часу, вся кава пакувалась у джутові мішки і перевозилася в океанських контейнерах, досягаючи обжарювальних заводів лише через місяці з моменту первинної обробки кави. Обжарювачі та імпортери часто стикалися з такою ситуацією: вони пробували заварену каву в місці її збору. І за результатами такого капінга схвалювали «передвантажувальний зразок». А потім отримували каву, зіпсовану через погані умови при зберіганні та перевезенні. Поговоримо більш детально про зберігання зеленої кави.
В останні десять років кілька невеликих обжарювачів, які прагнуть досягти високої якості, поширили революційні методи упаковки та перевезення зеленої кави. Багато обжарювальні компанії, навіть деякі з найдрібніших, тепер купують каву безпосередньо у фермерів, діляться інформацією про капінг і класифікацію зеленої кави з фермерами. І вимагають швидкої доставки кави в упаковці, спеціально розробленої щоб зберегти свіжість та якість кави. Така упаковка недешева, але виправдано, т.к. елітна кава дозволяє отримувати все більший прибуток.
Нижче коротко описуються найпоширеніші види упаковки:
• Джутові (джутові) мішки – це найбільш поширений та дешевий вид упаковки та перевезення зеленої кави. Джут є відновлюваним ресурсом, джутові мішки дешеві. Для їх використання не потрібні спеціальні навички та обладнання, відмінні від стандартних на будь-якому млині сухого подрібнення чи експортному складі. Але джутові мішки не захищають кави від вологи та сторонніх запахів, тому така кава піддається псуванню під час перевезення та зберігання.
• Вакуумна упаковка – це найкращий варіант для зеленої кави. Вакуумні мішки захищають зерна від вологи, сторонніх запахів та кисню, сильно уповільнюють респірацію (отже, і старіння) зеленої кави. Перед поміщенням у вакуумну упаковку, потрібно уважно виміряти активність води в кавових зернах, щоб уникнути утворення цвілі під час зберігання. Вакуумна упаковка коштує приблизно 0.15-0.25 USD за фунт (0.45-0.75 EUR за кілограм), вимагає спеціального обладнання та навичок для застосування. Та часто затримує відвантаження зеленої кави – тому така упаковка несе у собі витрати та ризики.
GrainPro
• GrainPro та інші герметично запечатані мішки захищають каву від вологи та сторонніх запахів; при цьому вони дешевші і простіші у використанні, ніж вакуумне пакування. У мішках GrainPro кава зберігається значно довше, ніж у джутових мішках; але не так довго, як у вакуумній упаковці. При вартості приблизно 0.05-0.10 USD за фунт (0.15-0.30 EUR за кілограм), мішки GrainPro часто є найкращим і практичним варіантом для обжарювачів, зацікавлених у високій якості кави. Як і у випадку вакуумного пакування, щоб уникнути зростання цвілі та інших мікроорганізмів під час зберігання, тут важливо виміряти активність води в зернах перед упаковкою в мішки GrainPro.
Заморожування
• Заморожування (зберігання зеленої кави у вакуумній упаковці при температурі нижче 32°F (0°C)) зберігає букет практично ідеально протягом кількох років. Деякі обжарювачі заморожують елітні партії зерен, і пропонують їх як «вінтажну» каву через роки після збирання врожаю, але нині на такій каві немає великого споживчого попиту. Хоча це вражаючий досвід: скуштувати п’ятирічні зерна, на смак не гірший за врожай, зібраний в останньому місяці.
Заморожування – дорогий метод, і швидше за все марнотратний. Однак, варіант заморожування слід розглянути у спекотному кліматі. Так як зберігання при великій спеці протягом декількох днів загубить більшу частину зеленої кави.
Незалежно від того, який тип упаковки вибрав обжарювач, він має вжити заходів, щоб гарантувати стабільні умови зберігання на своєму складі протягом усього року. Надмірне тепло чи вологість, зберігання зерен високо над землею (де температура може бути вищою, ніж відчувається); та зберігання зерен занадто близько від гарячого ростера – можуть знизити якість зеленої кави.
