Вода для заварювання кави. Неможливо приготувати хороший кави без якісної води. На перший погляд мої рекомендації можуть здатися зайвими, але приділіть трохи уваги воді, і результати вас здивують.
Якщо вдома вода жорстка, купіть пляшку мінеральної води і заваріть кави на ній. І відразу приготуйте ще одну чашку таким же способом, але вже використовуючи воду з-під крана. Всіх, від досвідчених дегустаторів до цікавих новачків, вражає різниця в смаку.
Роль води в заварюванні кави
Вода – це основа кави, вона становить близько 90% обсягу еспресо і 98,5% обсягу фільтр-кави. Якщо вода несмачна, не варто чекати вражаючого смаку від напою, завареного на ній. А якщо відчувається присмак хлору в воді, він виявиться просто огидним. Загалом, просто фільтр-глечик для води з вугільним фільтром ліквідує неприємні присмаки, але все ж ця вода не буде ідеальною для заварювання кави.
Вода діє як розчинник, екстрагуючись смакові речовини кави під час заварювання. Тут якість води виступає на перший план: жорсткість і мінералізація серйозно впливають на процес приготування.
Жорсткість води при заварюванні кави
Жорсткість води показує, скільки в ній розчинено солей (гідрокарбонати). Кількість цих солей залежить від гірських порід на території, де цю воду викачують. При нагріванні утворюється білий вапняний наліт, який з часом накопичується. Багато з тих, хто живе в районах з жорсткою водою, стикалися з проблемою утворення накипу на чайниках, душових змішувачах і в пральних машинах.
Жорсткість значно впливає на взаємодію гарячої води і меленої кави. Жорсткість істотно змінює заварювання кави на хімічному рівні: чим жорсткіше вода, тим сильніше змінюється коефіцієнт, при якому розчинні речовини екстрагуються з меленої кави в напій. У загальних словах, невисока жорсткість води навіть бажана, однак жорсткість вище середньої і висока дають в результаті чашку, позбавлену складності, солодощі і нюансів смаку. Використовувати м’яку воду краще в кавомашині, яка передбачає нагрів води, наприклад, еспрессо- або фільтр-машині. Це важливо і з практичної точки зору. Вапняна накип веде до неправильного функціонування пристрою, а виробники відмовляють у гарантійному ремонті через використання жорсткої води.