Варіанти дозування кави, незалежно від використовуваного способу дозування легше домогтися рівномірного розподілу в разі виходу невеликих порцій, меленої кави при кожному включенні кавомолки, ніж створюючи більш об’ємні розсипи. Ось пара поширених і досить ефективних способів дозування, які можуть застосовуватися в кафе з великим числом відвідувачів. Поговоримо більш детально про варіанти дозування кави.
- Наповнення за секторами. Уявімо шар кави в вигляді торта, розрізаного на кілька клиновидних шматків. Виробляючи дозування, потрібно наповнювати кожен «шматок торта» до обідка кошика, потім повертати портафільтра і заповнити наступний сектор, і так далі.
- Пошарове наповнення. Насипаємо мелену каву по колу в невеликих кількостях, безперервно повертаючи кошик, щоб утворився рівний шар невеликої товщини. Потім треба повторити цей прийом для створення наступного шару поверх першого і продовжувати пошарове укладання до тих пір, поки в кошику не утворюється потрібна доза.
Грумінг
Після закінчення дозування і до початку трамбування бариста повинен виконати грумінг дози меленої кави. Грумінг включає в себе перерозподіл верхніх шарів в портафільтр (або всього кавового шару, якщо користуватися методом Вайса), видалення надлишку, меленої кави, якщо бариста вважає, що доза занадто велика, і розрівнювання поверхні перед початком трамбування.
Методи грумінг
У наші дні існує декілька поширених методів виконання грумінг, кожен з яких має свої переваги і недоліки.СЮВЗ (північ-південь-схід-захід) – метод постукування по кутах (не плутати з однойменною методом трамбування). СЮВЗ – метод легко освоїти, до того ж виконання грумінг цим методом не займає багато часу, що важливо при високій завантаженості барісти.