Типи ростерів для зернової кави

тип ростерів зернової кави

Типи ростерів зернової кави

Типи ростерів для зернової кави. Кава прагнуть обсмажувати якомога ближче до місця його споживання, так як зелені зерна зберігають свої якості краще, ніж обсмажені. І до того ж найсмачніший напій виходить із зерен, обсмажених не більше місяця тому. Існують різні технології обсмажування, але найпоширеніші типи машин-ростерів – це барабанні і повітряні, також відомі як ростери, обжарювальні киплячим рідким шаром. Тому розпочнемо говорити про типи ростерів для зернової кави.

Тип 1 – Барабанні ростери для зернової кави

Цей тип ростерів винайдений на початку ХХ століття. Вони популярні у мікрообжарщіков, так як дозволяють обсмажувати каву на низьких швидкостях. Металевий барабан обертається над вогнем: таким чином зерна постійно перемішуються, що допомагає досягти рівномірного обжарювання.
В цьому випадку можна контролювати інтенсивність подачі газу, а значить, і температуру. Також регулюється потік повітря, що підходить через барабан, який впливає на швидкість передачі тепла зернам.
Барабанні ростери бувають різними за величиною, найбільший обсмажує до 500 кг за одне завантаження.

Тип 2 – Повітряні ростери для зернової кави

Їх винайшов Майкл Сіветц в 1970-х роках. Ці ростери перемішують і нагрівають зерна, пропускаючи через машину струменя гарячого повітря. Обжарка займає значно менше часу, ніж в барабанних ростер, і тому зерна розширюються кілька сильніше. Це пояснюється тим, що великий обсяг повітря швидше нагріває кави, і процес обсмажування проходить швидше.

Тип 3 – Тангенціальні ростери для зернової кави

Створені компанією Probat, ці ростери нагадують великі барабанні, але до них є спеціальні внутрішні лопатки, які перемішують зерна під час обсмажування. Тому ці ростери добре підходять для рівномірного обсмажування великих партій кави. І хоча максимальне завантаження у них не більше, ніж у барабанних, швидкість обсмаження тангенціальних ростерів значно вище.

Тип 4 – відцентрові ростери для зернової кави

Відцентрові ростери дозволяють дуже швидко обсмажувати велика кількість кави. Зерна поміщають в величезний перевернутий конус, при обертанні якого вони нагріваються і спрямовуються вгору. Потім повертаються в середину конуса, і процес повторюється. У цьому ростері обсмажування повторюється. У цьому ростері обсмажування може зайняти всього півтори хвилини.

Обжарка на високій швидкості мінімізує втрату ваги і підвищує потенціал екстракції, що дуже важливо при виготовленні розчинної кави. Таку обсмажування не використовують для отримання чудового смаку кави.

тип ростерів зернової кави

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *