
Ефіопія – одна з країн-виробників кави, найбільш приваблива. Її чарівність пояснюється не тільки незвичайним і приголомшливим кави, який тут вирощується, а й таємницею, що закутує країну. Неймовірний ефіопський кави з квітковим і фруктовим ароматом відкрив професіоналам різноманітний світ всілякі смаків. Поговоримо більш детально про країну – ефіопія.
Ефіопія – батьківщина кави
Ефіопію називають батьківщиною кави, хоча це твердження вимагає деяких застережень. Ймовірно, кава арабіка вперше з’явився в Південному Судані, але, тільки потрапивши в Ефіопію, почав своє життя. Саме в Ефіопію люди вперше стали вживати каву в їжу – спочатку плоди, а пізніше навчилися робити напій. Першою країною, в якій кава перетворився в оброблювану культуру, був Ємен, хоча задовго до того в Ефіопії вже збирав урожай дикорослого кави.
Експортувати ж його з Ефіопії стали в 1600-х роках – у той самий час, коли в Ємені і на Близькому Сході виникли кав’ярні. Ефіопи взагалі неохоче вели справи з європейськими купцями. А потім, коли розширилися площі земель, зайнятих кавовими деревами в Ємені, на Яві і в кінці кінців в Північній і Південній Америках, інтерес європейців до ефіопському кава почала згасати. Адже і кавове виробництво в Ефіопії обмежувалося тоді збором плодів дикорослого кави, причому тільки в регіонах Каффа і Буно, не припускаючи обробку зерен з оброблюваних плантацій.
Інтерес до ефіопському кави відродився на початку 1800-х років; експорт зерен з регіону Енерея (територія сучасної Ефіопії) досяг рекордної величини в 10000 кг.
У 1950-х роках в кавовій індустрії Ефіопії йшов активний процес структуризації і була введенням нова система класифікації. У 1957 році була створена Національна комісія у справах кави. Однак багато що змінилося в 1970-х роках, коли від влади було усунуто імператор Хайле Селассіє. Ті події були повстанням селян, але швидше за державним переворотом, влаштованим елітою країни, яка втомилася від голоду і воєн. Місце, що звільнилося при владі зайняли військові, що перебували під впливом соціалістичних ідеалів. До того часу система управління в країні багато в чому нагадувала феодальну. Соціалістичні ідеали припускали перерозподіл землі, і новий уряд негайно взявся за її націоналізацію. Країна відмовилася від великих ферм, і тут знову почали збирати дикоростучий кави. У 1980-х роках Ефіопія пережила десятиліття голоду, в результаті якого постраждали вісім мільйонів чоловік, а один мільйон загинув.
